İlaçla Tedavi

   Bir çocuk hekiminin öncelikli hedefi sağlıklı beslenme, düzgün bir uyku programı, açık havada yaşına uygun fiziksel aktiviteyle desteklenmiş sağlıklı fiziksel gelişim ve enfeksiyon hastalıklarına karşı uygun hijyen koşullarının, sağlıklı mikrobiyotanın temellerinin atıldığı bir yaşam biçimini çocuğa ve aileye benimsetmektir. 

 

   Elbette ki tüm bunlara rağmen kimi zaman ilaç kullanımına ihtiyaç duyulabilmektedir. Burada en önemli unsur doğru zamanda , doğru miktarda ve içerikteki ilacın uygulanmasıdır. 

 

   Çocuklar küçük yetişkinler değildir. Sürekli büyüyüp gelişmekte olan canlılar oldukları için vücutlarındaki metabolizasyon süreçleri de zaman içerisinde değişmektedir. Bunlarla bağlantılı olarak ilaçların emilim, dağılım, metabolizma ve atılımı da yaş, vücut yüzey alanıyla ilişkili olarak  farklılıklar gösterir. 

 

  Tüm bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda;

*çocuklarımıza hekim gözetimi olmaksızın ilaç kullanmak

*ilaçların içerisinde kullanımı için tasarlanan ölçekler dışındaki ölçü birimlerini kullanmak

*farklı bir kaç ilacı aynı anda kullanmak güvenli değildir !

 

     Özellikle soğuk algınlığı ilaçları, öksürük şurupları, bitkisel bir takım şuruplar, vitamin destekleri ve antibiyotiklerin kullanımı konusunda mutlaka hekiminizle iletişim halinde olmalısınız.

 

    Bir çok ebeveynin en çok panik olduğu durumlardan olan yüksek ateş hallerinde de telaşla yüksek doz ateş düşürücü ilaçların kullanımı kimi zaman çocuklarımıza faydadan çok zarar vermektedir. Oysa ki ateş vücudumuzun enfeksiyonlarla baş etmedeki en güçlü yanıtlarından birisidir. Ateşi baskılamak mikroplarla savaşta bizi güçsüz kılabileceği gibi, yetersiz sıvı alımının olduğu bu hastalık sürecinde üst üste yoğun ilaç kullanımı çocuklarımızın böbrek ve karaciğer fonksiyonlarına da zarar verebilmektedir.

 

   Diğer bir hassas konu ise antibiyotiklerdir. Her yüksek ateşli durumun antibiyotik gerektireceği düşüncesine lütfen kapılmayın. Soğuk algınlığı, grip, viral bronşiolit gibi virütik solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotikler etkisiz olacağı gibi yan etki de yapabilirler.

  

    İlaçların prospektüslerini, hazırlama tekniklerini, saklama koşullarını ve son kullanma tarihlerini lütfen dikkatli okuyun. İlaçların kilitli dolaplarda, çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması gerektiğini unutmayın!

Leave a Comment

I accept the Privacy Policy

    Uzmanlık

    Dr. Serpil Can Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanıdır. (Yeni doğan ile 18 yaşına kadar)

    Çalışma Saatlerimiz

    Pzrt - Cuma: 9.00 - 18.00 Cumartesi: 10.00 - 18.00 Pazar: Kapalı

    Bize Ulaşın

    Telefon: 0216 227 22 72Qbmed Plaza M214 Ataşehirİletişim Sayfamız
    × Bize Ulaşın